Stress en perfectionisme

De thema’s stress en perfectionisme krijgen doorgaans geen unanimiteit als het aankomt op of dit een vloek of een zegen is.  Beiden vinden nochtans hun oorsprong in een positieve meerwaarde.  Waar stress evolutionair ervoor zorgde dat je levend uit levensbedreigende of ronduit gevaarlijke situaties geraakten, lijkt dat vandaag de dag minder en minder de insteek.  Er komen minder levensgevaarlijke situaties op je pad, maar toch is het stress niveau in onze maatschappij nog nooit zo groot geweest.  Mensen sneuvelen met bosje in burn-out of andere drop-out situaties.

De oorzaak hiervan is dat je het grootste deel van de tijd in chronische stress verkeert.  Op termijn wordt je daarvan het slachtoffer.  Geen wonder dat stress een negatieve weerklank krijgt.  Mogelijks heb je de indruk dat je door je stress geleefd wordt.  De zelfsturing is weg en de mentale vermoeidheid tiert welig maar toch blijft de wilskracht om door te zetten groot.

Stresscoach Annick Defoort van Astrana leert jou om opnieuw positief met stress om te gaan.  Dit kan zowel preventief als curatief.  We begeleiden reflecties en brengen inzichten aan, maar ook technieken.  Met deze technieken kun je dagdagelijks aan de slag.  Dit doen we op een positief onderbouwde manier.

Perfectionisme, hoor ik je denken?

Dat is doorgaans toch positief?  Voor werkgevers, klanten,  medewerkers of zaakvoerders in hun kracht gaat dit op.  Perfectionisme bevat heel wat symptomen: hoge kwaliteit, doorzetten, grote verantwoordelijkheid en doordacht handelen.  Als deze elementen in de juiste proportie voorkomen dan is dat inderdaad een voordeel.

Eenmaal perfectionisme een ‘moeten’ wordt, zorgt het voor een verhoogd stressniveau.
De gevolgen hiervan:

  1. Je zelfbeeld lijdt eronder.
  2. Beslissingsverlamming kan optreden.
  3. Men wordt onnodig detaillistisch.
  4. Er is veel tijdsverlies door de hoge lat.
  5. Je zet steeds door en gaat over je grenzen heen.

Vooral dit laatste is een one-way-ticket naar burn-out en drop-out of andere alarmsignalen van je lichaam, waarmee je lam gelegd wordt.

Is het een idee om perfectionisme in zijn geheel te bannen?  Het zou wellicht voor een echte perfectionist een hele uitdaging zijn om zo perfect mogelijk niet meer perfect te moeten zijn.  Maar dan kan het misschien betekenen dat we het kind met het badwater dreigen weg te gooien.

Stresscoach Annick Defoort van Astrana coacht je om gebalanceerd met je perfectionisme om te kunnen gaan.  Vanuit willen i.p.v. moeten, vrij zijn in kiezen wanneer de hoge lat relevant is en wanneer het er helemaal niet toe doet.  Vrij zijn om te kiezen i.p.v. te moeten.

Wil je graag meer info: neem gerust contact op.