Aan een appelboom groeien geen peren

Jan kreeg altijd positieve feedback van collega’s en ook van de leidinggevende. Jan kon altijd wel weer een oplossing vinden met zijn positiviteit, ervaring en collegialiteit. Meer nog, hij slaagde erin om ook anderen met plezier mee te laten denken en werken. Als het onmogelijke dan toch gerealiseerd was, konden ze daar dan ook samen terecht trots op zijn.

Over Jan

Een ideaal profiel om leidinggevende te laten worden. En zo gezegd, zo gedaan. Jan kreeg de promotie aangeboden en mocht doorgroeien als leidinggevende in zijn afdeling. Niemand verwachtte problemen, want het was zowel voor de collega’s als voor Jan zelf en voor alle betrokkenen de logische volgende stap.

En toch, na een aantal maanden geraakte hij in de problemen. Hij werkte bijna dag en nacht en piekerde ’s nachts over het werk. Hij begon alsmaar gestresseerder rond te lopen en werd bleker en bleker.

Jans’ baas is hem op een bepaald moment ter hulp geschoten. Die analyseerde Jans’ tijdsbesteding en vergeleek dat met zijn eigen tijdsbesteding. Jan bleek heel wat tijd samen te werken met zijn team waardoor hij zijn eigen andere taken na de werkuren moest doen.

Jan kreeg bijgevolg het advies om wat meer afstand te houden en het team duidelijk te maken dat ze hem niet meer mochten storen voor overleg, advies of brainstorming. Aansturing moest voortaan via mail en hij moest zijn deur wat meer gesloten houden omdat dat veel tijdsefficiënter is.

Deze wijziging in aanpak was niet evident voor Jan omdat hij vóór zijn promotie de man was van het overleg, van samen oplossingen bedenken, van een deel van het team zijn.

In overdrive

In het volle besef dat hij in overdrive aan het gaan is en ook thuis niet meer kan verdedigen waarom hij zoveel uren werkt gaat hij verder op pure wilskracht en goede hoop.

Dit gaat even goed, omdat het aantal werkuren vermindert, alles via mail gebeurt en zijn teamleden hem met rust laten zoals afgesproken.

Helaas, zijn team die aanvankelijk blij was met zijn promotie, herkent hem niet meer. De sfeer wordt negatief en met meer en meer discussies blijven de resultaten nu uit.

Soms lijken ze zelfs een verschillende taal te spreken en begrijpt het team hun taken helemaal anders dan bedoeld. Jan krijgt het alsmaar lastiger, de baas is ontgoocheld door de achteruitgaande resultaten en thuis krijgt Jan ook de boodschap dat men hem niet meer herkent.

Van appel naar peer

Jan was hard bezig zijn best aan het doen om peer te worden aan de appelboom. Hij verloor zijn kracht en sterktes en haalde geen energie meer uit zijn werk. Hij probeerde naar het voorbeeld van zijn baas ook zijn eigen afdeling te leiden, maar dit strookte niet met wie hij werkelijk is.

Aan een appelboom groeien geen peren. Dat lijkt nogal logisch. Niemand gaat deze wetmatigheid der natuur in twijfel trekken. Toch niet als het effectief over een fruitboom gaat.

Soms doen we in organisaties verwoede pogingen, om peren aan de appelboom te krijgen. De appels zijn er zelf ook van overtuigd dat ze dringend peer moeten worden willen ze succesvol zijn. Ze sparen kosten nog moeite, maar op het moment van de pluk liggen ze soms al uitgeput onder de boom, als vervormde appel, soms leeggehaald tot in de kern.

Het coachtraject voor Jan bij Astrana

In het individuele coachtraject ben ik aan de slag gegaan met Jan, op zoek naar de leidinggevende stijl die zowel voor hem als voor zijn team werkt en ook een deftige werk/privé balans garandeert.

Tijdens het coachtraject is hij gaandeweg meer “Jan” geworden. Zijn team heeft hem terug in de armen gesloten en samen maken ze nu de de mission impossibles weer possible.

Thuis krijgen ze hem nu ook weer meer te zien en kan hij opnieuw mee genieten van het weekend.

Zijn baas (zelf peer van een doorwinterde perenboom) was blij verrast dat er in de organisatie ook een andere manier van leidinggeven kon werken. Jan en zijn baas gingen zelfs ervaringen uitwisselen en zo krijgt nu ook de baas zicht op nieuwe mogelijkheden.

Succesvol leidinggevend

Jan straalt terug, en samen met zijn team zet hij mooie resultaten neer. Ik ben heel blij dat hij nu terug de appel kan zijn aan zijn appelboom. Want ook met die kwaliteiten geraak je ver in een organisatie. Zijn baas is een peer gebleven aan zijn perenboom, en ook dat is OK.

 

>> Zit je zelf met een uitdaging als leidingevende binnen je organisatie en wil je graag eens in gesprek met mij? Je bent steeds welkom bij Astrana in Harelbeke. Neem contact op met Astrana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *