Individuele coaching – dit zijn de thema’s
1. Loopbaancoaching
Dankzij de VDAB is men voor coaching niet per sé meer afhankelijk van de eigen werkgever of leidinggevende. Wil je zelf het heft in eigen handen nemen en met een coach werken rond één van jouw werkthema’s ? Waar loopbaancoaching vroeger gelijk stond aan: op zoek gaan naar wat jouw volgende passende stap in je loopbaan kan zijn (heel dikwijls gelinkt aan het verlaten van de huidige werkgever) zijn de coachthema’s een heel stuk breder geworden. Thema’s die aan bod kunnen komen zijn: oriëntatie, competentie-ontwikkeling, werkdruk/time management, evenwicht werk- en privé, sociale thema’s (relatie chef, collega’s,…), praktische thema’s…
Voor elk wat wils dus. Alles start met een vrijblijvend intake gesprek, van daaruit wordt jouw coachvraag duidelijk en de voorziene aanpak.
Individuele coaching praktisch
2. Outplacementbegeleiding
Als je ontslagen wordt, moet je werkgever je onder bepaalde voorwaarden outplacement aanbieden. Ben je ouder dan 45 dan ben je ook verplicht om op die aanbieding in te gaan, maar je kan altijd kiezen bij welk gemandateerd centrum je jouw begeleiding doet. Hiervoor kan je ook bij ons terecht (ism P4People en PerSé).
We ondersteunen jou volledig op maat. Geen groepsverhaal waar elkeen door hetzelfde traject moet, maar een individuele aanpak om jou te begeleiden van ver-werk-ing tot en met integratie bij je nieuwe uitdaging.
Het is een rijkelijk traject, waarin je niet alleen tot nieuw werk begeleid wordt, maar ook jezelf beter en beter leert kennen, begeleiding krijgt in het selecteren van de juiste nieuwe richting, ondersteund wordt bij het solliciteren, …
3. Stress coaching
Stress heeft vele gezichten en veel verschillende triggers. Dikwijls zijn we onszelf ook niet volledig bewust van wat stress met onszelf en ons gedrag doet. Een feit is dat men onder stress zelfs gaat overdrijven in zijn eigen sterktes, zodat ook die weer negatief overkomen. Onder stress valt men terug op oud gedrag en richt men de focus op de problemen, eerder dan op de oplossingen.
Stress is van alle tijden en is een natuurlijk gegeven. In onze tijd, waar we vooral heel veel “hersenwerk” verrichten, hebben we onze hersenen nodig bij alles wat we doen. Of we nu een ambacht uitoefenen of een bureaujob, onze hersenen worden continu geprikkeld en er duiken snel nieuwe stressprikkels op. Een overbelasting door stress zorgt voor lastsignalen en vermindert de efficiëntie. Een langdurige overbelasting brengt ons in alarmfases.
Eén gezicht van zo’n alarmfase is burn-out, maar het kan evenzeer resulteren in een andere drop-out, zoals zona, klierkoorts, hernia, … Het goede nieuws is dat het zo ver niet hoeft te komen, als je begrijpt wat stress met je doet, je alert bent voor de lastsignalen en een gepaste reactie aangeleerd hebt op stress. Daartoe baseren we ons in zo’n individuele trajecten ook op de SelfCoaching-methodologie, die verhoogt de zelfsturing, geeft afdoende inzicht in je eigen stressdomeinen, je daaraan gekoppelde gezondheidsrisico’s en leert je zowel mentaal recupereren en o.a. jezelf beschermen voor stress van anderen.
Doorverwijsbeleid :
Als stress coach stellen we nooit diagnoses. Bij spanningsklachten wordt de coachee verzocht eerst langs te gaan bij de huisarts of bedrijfsarts. Deze sluit medische oorzaken uit, stelt de diagnose, geeft mogelijk advies over voedingssupplementen, over beter slapen en geeft advies over de best passende vorm van begeleiding.
Als coach begeleiden we naast de behandeling van de arts : coaching is nooit een vervanging van de opvolging door een arts.
Bij ongecompliceerde spanningsklachten of ongecompliceerde burn-out (zonder depressie of ander onderliggend psychisch lijden) is de stress en burn-outcoach een prima keuze.
Bij gecompliceerde spanningsklachten, of burn-out met depressie, of ander onderliggend psychisch lijden, alcoholmisbruik, trauma’s, of als er in de begeleiding na 3 à 4 geprekken geen verbetering optreedt, is de klinisch psycholoog of psychiater de enige verantwoorde keuze.
Individuele coaching praktisch
3. Coachen van mensen met perfectionisme
Perfectionisme is een vreemd beestje. Het is een patroon dat men meestal in de kindertijd ontwikkelt, om te voldoen aan eisen van anderen en zo bevestiging van die anderen te krijgen dat men OK is. Maar het heeft ook een hele positieve kant, want door het perfectionisme zorg je wel voor kwalitatief werk, hou je rekening met anderen, ga je weloverwogen beslissingen nemen,…
Maar als het perfectionisme in overdrive gaat, wordt men slachtoffer van het patroon en brengt het heel wat overbelasting met zich mee. Het perfectionisme weerspiegelt zich in tal van symptomen : zoals hoge lat mbt kwaliteit ook voor minder belangrijke zaken, grote verantwoordelijkheid (voor alles en iedereen zorgen), lange tijd nodig om beslissingen te nemen, doorgaan – niet opgeven (whatever happens), piekeren, uitstelgedrag, (faal)angst, alles en iedereen onder controle proberen houden, laag zelfbeeld, bevestigingsdrang (goed doen voor iedereen).
Het is dikwijls de onderliggende reden van de burn-outs en andere drop-outs. Het is ook dikwijls de reden van herval of toch herhaaldelijk weer over de eigen grenzen gaan. Het goede nieuws dat men – vooraleer te crashen – zich ook al op dat patroon kan laten coachen. Als we mensen coachen op perfectionisme, coachen we om het patroon opnieuw in zijn vruchtbare proportie te laten actief zijn, ipv in overdrive te gaan en zo mensen “geketend” te houden aan oude gewoontes die hen te veel energie kosten en contra-productief geworden zijn op bepaalde momenten.
Resultaat is dat je vrijer wordt in je keuzes, je kan nog altijd kiezen om voor hoge kwaliteit te gaan voor de zaken die jou nauw aan het hart liggen, maar het hoeft niet meer voor alles. Je kan er ook voor kiezen om een extra tandje bij te steken, maar je zal ook voldoende zelfzorg inplannen zonder schuldgevoel. Het “moeten” is voorbij, voortaan kies je! Bevrijd jezelf van het dwingende van je patroon! We helpen je er graag bij!
Individuele coaching praktisch
4. Coachen van leidinggevenden of andere professionals mbt professionele aspecten van hun job
Ervaar je als leidinggevende dat je er geregeld alleen voor staat? Dat er bepaalde situaties zijn die op je doorwegen?
Als je nieuw bent als leidinggevende en nog op zoek bent naar de stijl die bij jou past en je vraagt je af hoe je je team kan motiveren dan is dit traject de juiste start. U krijgt inzichten in bepaalde lastige situaties om tot een doorbraak- aanpak komen.
A. U bent al een tijdje aan de slag in uw functie en merkt dat bepaalde aspecten moeilijker zelf te realiseren zijn dan andere?
B. Wilt u graag begeleid worden bij die promotie, tijdens een reorganisatie of andere verandering ?
C. Een training gevolgd? Een training volgen is één ding, de kennis vertalen naar nieuwe gedrag en dit ook gaan inzetten is iets wat niet altijd vanzelfsprekend is. Als coach ondersteunen en faciliteren wij jou bij dat proces, we begeleiden jou tot jouw opgedane kennis zich ook vertaald heeft in bewust inzetbaar gedrag.